Ikä-ihmisten tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Ikä-ihmisten tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Senioreilla esiintyy hieman erilaisia vaivoja kuin keski-ikäisillä tai sitä nuoremmilla. Yleisimpiä näistä on ehdottomasti polven ja lonkan nivelrikko.
Usein uskotaan nivelrikko-diagnoosin tarkoittavan liikunnan lopettamista jotta nivelrikko ei etene. Uuden tutkimustiedon valossa näyttää kuitenkin siltä että liikaa tai liian vähän käyttöä voi edesauttaa nivelrikon etenemistä ja fiksu liikunta voi joskus jopa pysäyttää etenemisen! Nivelrikon tyypillisiä oireita ovat aamujäykkyys, nivelkivut, turvottelu sekä niveleen liikkuvuuden heikentyminen. Yleistä on myös että nivelellä on huonompia jaksoja ja parempia jaksoja eli oireet vaihtelevat. Kun nivelkipua alkaa esiintyä enemmän on normaalia että liikkuminen rajoittuu ja kunto huononee, siksi kuntoutuksen alkumetrit ovat useimmiten haastavimmat. Onneksi nivelrikkoon liittyvä kipu ei yleensä kieli siitä että tekisit nivelelle hallaa! Nivelrikon kuntoutus on pääasiassa yksilön arjen kartoittamista jotta nivelen käyttötarpeet ovat tiedossa, tätä tietoa hyödyntäen voidaan laatia yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Yleisiä ongelmia ovat myös sarkopenia (lihasrappeuma) ja osteoporoosi (luukato), nämä sairaudet on yhdistetty mm. heikompaan elämänlaatuun, suurentuneeseen kaatumis- ja murtumariskiin sekä korkeampaan yleiseen kuolleisuuteen. Näihin on kuitenkin olemassa eräs helppo ja turvallinen hoitomuoto: Kuntosali! Kuntosaliin ja muuhunkin liikuntaan voi liittyä huolia esim. sydänkohtauksesta, halvauksesta tai jopa kuolemasta. Nämä huolet ova täysin ymmärrettäviä mutta onneksi tutkitusti kuntosaliharjoittelu on hyvin turvallista liikuntaa myös vanhimmassa väestössä, pahimmat komplikaatiot ovat yleensä vain tavanomaisia lihaskipuja joita treenien jälkeen joskus tulee. Usein myös ajatellaan ettei vanhemmiten enää voi kehittyä. Tätäkin asiaa on tutkittu: Vanhemmiten lihasten kasvatus on toki haastavampaa mutta mahdollista, lihasten voimaa voi kehittää tehokkaasti vaikka 90-vuotiaanakin!
Ikä-ihmiset tarvitsevat voimaa ja lihasmassaa, nämä taas auttavat arkisessa toimintakyvyssä joka tukee kokonaisvaltaista terveyttä sekä ennaltaehkäisee yleisempiä sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetestä. Usein sanonkin asiakkailleni että n. 50 vuoden iässä on suositeltavaa aloittaa lihaskuntoharjoittelu ja eläkkeelle päästyään on ”pakko” aloittaa lihaskuntoharjoittelu. Vaikka kuntosalia suosittelenkin, loppupeleissä parasta liikuntaa on se jota tulee säännöllisesti tehtyä!