Urheilijoiden ja aktiiviliikkujien kiputilat
Urheilijoiden ja aktiiviliikkujien kiputilat
Aktiiviliikkujilla ja urheilijoilla vammojen kuntoutus eroaa merkittävästi passiivisemman ihmisen kuntoutuksesta. Tässä suurin tekijä on se että vammaa edeltävälle tasolle palaaminen vaatii enemmän toimenpiteitä mitä kovempi kunto on. Jos ihmisen arki vaatii 5000 askelta kävelyä sekä 7,5h toimistotyötä, tämä ei yleensä vaadi niin systemaattista harjoittelua kun jos ihminen on tottunut juoksemaan useamman kerran viikossa tai käymään säännöllisesti salilla, ammattiurheilusta puhumattakaan.
Rasitusvammat, repeämät, venähdykset yms. syntyvät yleensä kun tehdään liikaa liian nopeasti tai liikaa liian kauan, vammojen syntyyn vaikuttaa todella monta muuttujaa mutta on hyvä tiedostaa myös ei-fyysiset kuormitustekijät, sillä nämä voivat olla joskus merkittävässä roolissa. Muuttujia on paljon ja ne ovat myös varsin yksilöllisiä, toisella voi työ kuormittaa fyysisesti siten että se lisää vammariskiä. Toisella esim. ero ja siihen liittyvät stressitekijät vaikuttavat keskittymiskykyyn, yleiseen jaksamiseen sekä kipuaistin herkkyyteen.
Koska eri lajeissa ja harrastuksissa vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, myöskään kuntoutus ei voi olla samanlaista esim. Painonnostajalla ja futarilla. Vamman laajuudesta riippuen voidaan joutua lähtemään perusasioista liikkelle joilla valetaan pohjaa kovemmalle suorituskyvylle. Mitä pidemmälle kuntoutus etenee sitä lajinomaiseksi harjoittelu tulee tehdä jotta yksilö pääsee palaamaan fyysisesti ja henkisesti valmiina lajiinsa. Yleisissä rasitusvammoissa joissa kyse on enemmänkin herkistymisestä (krampit, venähdykset yms.), eikä niinkään vauriosta, voidaan yleensä jatkaa harjoittelua kunhan sitä hieman modifioidaan.
Fyysisesti keho voi olla valmis kovempaan suoritukseen mutta tutkimuksissa on huomattu että mm. psykologinen valmius lajiin palaamiseen on merkittävä muuttuja sen suhteen tuleeko yksilö pelaamaan lajia tulevaisuudessa tai pystyykö hän palaamaan aikaisemmalle tasolle. Siksi minusta kuntoutus on sillon tehty onnistuneesti kun kuntoutuja omaa täyden luottamuksen kehoonsa!
Tämä Greg Lehmanin sitaatti summaa useimpien rasitusvammojen kuntoutuksen:
”Calm shit down and build back up”