Osteopaatti Riku

Riku Rantanen
Osteopaatti
Voimavalmentaja

Minusta ammatillisesti:

Aloitin 2014 syyskuussa urheiluhierojan ja personal trainerin opinnot Turun urheiluhierojakoulussa (TYA). Tähän aikaan vielä ajattelin että tekisin vain PT:n hommia ja hieroisin siinä ohella. Toisin kuitenkin kävi huomattuani koulun hoitolassa että pystyin helpottamaan ihmisten kipuja hierojana, tämä todennäköisesti sytytti kipinän ihmisten auttamiseen.

Valmistuin urheiluhierojaksi ja personal traineriksi 2015 syksyllä. Tämän jälkeen perustin yritykseni ja ensimmäisen vastaanottoni Koski TL:ään 2015 ja Liedon vastaanotto avattiin kesällä 2018. 2021 aloitin työni Turussa ja lopetin toimintani Liedossa.

Tein hierojan töitä noin vuoden ja tavoitteeni oli päästä jatko-opiskelemaan alaa, sillä koin sen hetkisen osaamiseni olevan riittämätön ihmisten auttamiseen. Hain opiskelemaan OOKK:lle Helsinkiin ja 2016 syksyllä aloitin 4 vuotta kestävät osteopaatin opinnot, valmistuin Osteopaatiksi Syksyllä 2020. Osteopaatti on Valviran nimikesuojattu terveydenhuollon ammattilainen.

Koska osteopaatti on melko vieras titteli suomessa, yleensä sanonkin asiakkailleni mutkia suoraksi vetäen tekeväni samanlaista työtä kuin fysioterapeutit mutta minä saan suorittaa manipulaatiohoitoja (nivelien naksauttaelua). Ammatilliset vahvuuteni ovat ehdottomasti asiakkaan kuuntelu- ja kommunikointitaidot. Seuraan myös aktiivisesti kuntoutusalan lääketieteellistä tutkimusta ja kehitystä, täten pysyn ajantasalla varmistaen uusimpaan tietoon pohjautuvan hoidon asiakkailleni. Jos en osaa auttaa asiakastani koska hänen vaivansa on minulle vieras, muutaman päivän päästä tilanne on yleensä toisin sillä tykkään ottaa asioista selvää. Olen yleisesti sivistynyt kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta.

Työtäni ohjaa kliininen kokemus, tutkimustieto ja asiakaslähtöisyys.

Kliinisen työni lisäksi kirjoitan säännöllisesti tuki- ja liikuntaelimistöön liittyviä helposti ja nopeasti luettavia tiivistelmiä sosiaalisiin medioihini (blogi on jäänyt taka-alalle työkiireiden vuoksi). Tämä rutiini pitää minut melko hyvin ajantasalla ja samalla varmistaa asiakkailleni parhaan mahdollisen hoidon. Blogi tosin on ollut vähän jäissä opintojeni takia.  

Pidän siitä että voin tuoda ihmisille tutkittua tietoa helpossa formaatissa sillä tutkimustiede ei yleensä ole hirveän mediaseksikästä. Tästä johtuen somessa ja uutisissa liikkuu turhan paljon ”terveyshuuhaata”, haluan itse vaikuttaa tähän tuomalla näyttöön perustuvaa terveystietoa kaikille ja ehkä murtaa jotain vanhoja uskomuksia ihmiskehoon liittyen. Ensisijaiset tieteelliset mielenkiinnon kohteeni ovat tuki- ja liikuntaelin lääketiede sekä liikuntalääketiede. 

Kehitän ammattitaitoani opintojeni päätyttyä omatoimisesti lukemalla ja jatkokoulutuksilla, saa nähdä jos vaikka palaisin vielä tulevaisuudessa koulunpenkille.

Esimerkkejä somepäivityksieni aiheista:

Minusta yleisesti:

Suosimani stressinhallintakeinot ovat raskaat raudat ja ruuanlaitto

Arkisen vapaa-aikani käytän pääasiassa kuntosalilla painonnoston ja yleisvoimailun merkeissä, kesäisin harrastan myös luonnonvesissä uintia. Painonnostossa ja voimailussa minulla ei ole kilpailu intressejä vaan haluan enemmänkin haastaa itseäni henkisesti ja fyysisesti. Pidän myös ruuanlaitosta (varsinkin Intialaisen ja Italialaisen), tieteiskirjallisuudesta, videopeleistä (joille nykyisin ei jää tarpeeksi aikaa) sekä yleisestä ”terveysnörtteilystä”. Mitä löhöilyyn tulee niin sohvaa tulee kulutettua mm. sarjamaratoonien ja jokavuotisen temppari kauden parissa.