Selkäkipu ja iskias

Selkäkipu on maailman kallein terveysongelma joka aiheuttaa yli 80%:lle väestöstä ongelmia elämänsä aikana. Koska valtaosa kokee selkäkipua elämänsä aikana, myös pitkittyneet selkäkivut ovat valitettavan yleisiä. Selkäranka nähdään usein varsin hauraana rakenteena joka vaatii suojelua (varsinkin tämän kipeytyessä), mutta todellisuudessa selkäranka on ihmiskehon vahvimpia rakenteita!

Usein selkäkivun oletetaan johtuvan mittavasta vauriosta tai jostain muusta vakavasta, todellisuudessa varsinaiset vauriot ovat usein minimaaliset. Tutkitusti yli 90% selkäkivuista on hyvälaatuisia ja itsestään ohimeneviä, mutta ne voivat silti aiheuttaa suurta arkista haittaa ja kärsimystä. Selkäkipuun liittyvää huolta ei auta se että mediassa ja internetissä usein keksitään mitä ihmeellisempiä epätieteellisiä diagnooseja selkäkivulle (vinot lantiot, lättäjalat, notkoselkä yms.) tai mikä pahempaa, ammttilaiset eivät aina ota ihmisen kokemaa kipua vakavasti!

Nykyaikainen selkäkivun hoito perustuu siihen että suljetaan pois mahdolliset pahalaatuiset ongelmat kuten suuret pullistumat, murtumat, syövät yms. Tämän jälkeen selvitetään mikä on yksilölle toiminnallisesti haastavaa, mitä hän ajattelee tilastaan, millainen elämäntilanne hänellä on ja tutkitaan yhdessä vaihtoehtoja arjessa selän kanssa pärjäämiseen. Valitettava tosiasia on se että selkäkivut voivat kestää parista päivästä pariin kuukauteen ja tämä on silti normaalia. Onneksi pahin kipu helpottaa yleensä varsin nopeasti, mutta vaihtelevia oireita voi olla useamman viikon ajan ja osa tapauksista pitkittyy. Iskiasvaivat ovat sen verran monimutkaisia että suosittelen lukemaan kirjoittamani blogin aiheesta klikkaamalla tästä.

Oli kyse sitten selkäkivusta tai iskiaksesta, molemmissa tapauksissa paraneminen tapahtuu asteittain, oireiden helpottaessa toimintakyky paranee ja siten arki normalisoituu. Koska molemmat vaivat kestävät usein jonkin aikaa, on ymmärrettävää, että halutaan paranemisen matkalle mukaan ammattilainen joka voi helpottaa kipua ja auttaa löytämään keinoja oireiden hallintaan. Minä voin auttaa sinua kehittämällä ratkaisuja arjen haasteisiin, itsehoitokeinoja sekä helpottamalla kipua esim. manuaalisella käsittelyllä (hieronta, mobilisointi, manipulointi yms.)

Jos kärsit pitkittyneestä selkäkivusta tai iskiaksesta, suosittelen lukemaan pitkittynyttä kipua koskevan palvelusivun, se voi edustaa tilannettasi paremmin.