Olkapääkipu

Olkapääkipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista Suomessa, olkapääkipujen yleisin aiheuttaja on kiertäjäkalvosimeen liittyvät kiputilat.

Kiertäjäkalvosimen ongelmien oletetaan aiheuttavan n. 80% olkapääkivuista, siksi tällä sivulla keskitytään pääasiassa tähän. Olen kuitenkin perehtynyt myös muiden tyypillisempien olkapäävaivojen kuntoutukseen kuten: Jäätynyt olkapää, SLAP-vammat ja muut rustorengas vammat, hauiksen jänteen ongelmat, löysät olkapäät, nivelrikko yms.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä (tulehdukset, repeämät, jännerappeumat yms.) voi olla hyvin haastava. Elämä voi rajoittua huomattavasti kun arkisissa askareissa voi ilmetä voimakasta kipua joka vie suorastaan kädestä voimat. Tämän seurauksena on vain normaalia jos käden käyttöä aletaan välttämään ja pitkässä juoksussa tämä voi johtaa kiertäjäkalvosimen kunnon heikentymiseen. Tyypillisesti haasteita aiheuttaa erityisesti käsien nosto olkalinjan yli, työntävät liikkeet, tavaroiden nostelu ja nukkuminen. Osassa olkapääkivuista oireet voivat säteillä jopa kyynärpäähän asti, siksi nämä joskus aiheuttavat sekaannusta terveydenhuollossa.

Tutkitusti repeämät, jännerappeumat, tulehdukset yms. Hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti, eli kuntouttamalla. Kuntoutus tarvitsee tehdä yksilön tarpeiden mukaisesti, tarkoittaen sitä että olkapäätä tulee valmistella sellaisiin asentoihin ja liikkeisiin joita ihmisen arki vaatii. Siksi esim. maalarin ja kokin olkapään kuntoutus eroaa toisistaan huomattavasti. Rappeutunutta tai repeytynyttä jännettä ei voi välttämättä korjata mutta onneksi yleensä tälle ei ole tarvetta! Jännevaivoissa kuntoutus ajatellaan siten, että vahvistetaan sitä mitä on jäljellä kunnes jäljellä oleva osa hoitaa puuttuvan osuuden työt (yksinkertaistus). Kiertäjäkalvosimen jännevaivojen kuntoutus voi kestää 8-24vk, riippuen lähtökohdasta. Kivut ja toimintakyky paranevat koko kuntoutuksen ajan mutta yleisesti puhuen haastavin jakso on kuntoutuksen ensimmäiset viikot.

Jos kärsit pitkittyneestä olkapääkivusta, suosittelen lukemaan pitkittynyttä kipua koskevan palvelusivun, se voi edustaa paremmin tilannettasi.