Niskan ja purentaelimistön ongelmat

Niskakipuun voi liittyä päänsärkyä, lievää huimausta, keskittymisvaikeuksia sekä jopa näkö- ja kuuloaistin oireita. Vaikka oireet voivat joskus matkia neurologisia sairauksia, vakavammat syyt ovat varsin harvinaisia. Arki ei usein oikein onnistu jos niskaa ja päätä ei pysty liikuttelemaan normaalisti, huimauksesta ja näköaistin oireista puhumattakaan. Ihminen ei ymmärrä kuinka paljon päätään liikuttelee arkisesti, ennenkun se niska oikeasti kipeytyy.

Purentaelimistön ongelmat ovat varsin yleisiä kun elämässä on enemmän stressiä tai kiireitä, tämä johtaa joskus myös öiseen hampaiden puremiseen. Purentaelimistön yleisiä oireita ovat päänsäryt, leuan jäykkyys, kasvojen alueen kivut, leukojen naksuminen sekä syömiseen liittyvät haasteet. Pahimmillaan nämä ongelmat voivat vaikuttaa jopa sosiaaliseen kanssakäymiseen joko puhumisen, ilmeilyn tai nauramisen rajoittumisen myötä.

Niskakipu, purentaelimistön ongelmat ja päänsärky ovat kaikki riskitekijöitä toisilleen. Siksi näitä usein esiintyy samanaikaisesti.

Purentaelimistön ja niskan ongelmat rauhoittuvat usein itsekseen mutta tietyissä tilanteissa ne voivat pitkittyä. Nykytieteen valossa näyttäisi siltä että ihmiset joilla on paljon stressiä tai henkistä kuormitusta, on isompi riski näiden ongelmien puhkeamiselle sekä niiden pitkittymiseen. Siksi näitä vaivoja arvioidessa tulee aina ajatella ihmistä kokonaisuutena eikä vain ohjata kaikkea huomiota niskan tai leukanivelen toimintaan. Näiden alueiden tarkka kliininen tutkimus on todella tärkeää mutta joskus kun niskaa tai leukaniveltä tarkastellaan liiallisesti, voi taustalta unohtua ihminen jonka elämää kyseisen alueen ongelmat rajoittavat.

Niskan ja purentaelimistön hoidossa oleellisinta on auttaa ymmärtämään mitä hänen kehossaan tapahtuu, mikä on normaalia oireilua ja miten tähän ongelmaan tulee arkisesti suhtautua. Harjoitusterapia, itsehoito ohjeet ja osteopaatin manuaalisesta käsittelystä ei ole haittaa mutta näiden kaikkien tulee olla yksilön tarpeita edustavaa. Minulla on myös koulutus akupunktion käyttöön, jotkut asiakkaat hyötyvät tästä purentaelimistön sekä niskakipujen hoidossa.

Jos kärsit pitkittyneestä purentaelimistön tai niskankivusta, suosittelen lukemaan pitkittynyttä kipua koskevan palvelusivun.