Pitkittyneet kiputilat

Kipuaistin työ on suojata meitä erilaisilta ulkoisilta ja sisäisiltä uhkaajilta. Ilman sitä emme olisi lajina selvinneet nykypäivään asti. Kipuaisti on elämälle ehdoton vaikka tämä voikin joskus toimia meitä vastaan. Nykyaikaisen kiputieteen valossa, useat pitkittyneet kivut johtuvat enemmänkin keskushermoston ”kiputermostaatin” viallisesta toiminnasta eikä niinkään rakenteellisista vioista.

Yksilön kipukokemukseen (ja em. termostaattiin) vaikuttaa hyvin monia muuttujia, tässä muutama esimerkki: Aiemmat kokemukset, uskomukset, kulttuuri, fyysinen ja henkinen kuormitus, koettu uhka, stressi, päihteet, immuniteetin ja keskushermoston muutokset yms.

Kipua ei määritä ainoastaan kudoksista (kuten lihaksista ja nivelistä) tuleva tieto, vaan enemmänkin kudoksista tulevan viestinnän ja keskushermoston ”kiputermostaatin” toiminnan suhde. Tämä ”termostaatti” voi vaimentaa tai vahvistaa koettua kipua, jopa siten että kivutonkin ärsyke kuten kosketus voi aiheuttaa kipua tai epämielyttäviä tuntemuksia. Tähän termostattiin vaikuttavat juuri edellämainitut monet muuttujat ja kipujen pitkittyessä kivut voivat lisääntyä.

Pitkittynyt kipu usein rajoittaa elämää ja siten voi koetella ihmisen henkistä hyvinvointia.
Kivut voivat johtaa myös toimintakyvyn heikentymiseen joka johtaa usein liikkumisen vähenemiseen ja yleiskunnon huonontumiseen. Yleiskunnon ja henkisen hyvinvoinnin heikentyminen voi johtaa jopa sosiaaliseen vetäytymiseen. Kun sattuu ja vointi on henkisesti että fyysisesti huono, joskus on helpompaa vetäytyä syrjään. Pitkässä juoksussa kipu alkaa usein hallita yksilön elämää.

Koska kipuun vaikuttaa hyvin monet eri muuttujat, myös jokaisen pitkittyneen kivusta kärsivän ihmisen tarina ja lähtökohta on erilainen. Pitkittyneitä kipuja ei voida sormia napsauttamalla parantaa vaan kuntoutuminen tapahtuu ajan kanssa elämänlaadun ja toimintakyvyn parantuessa, nämä ovat perusta nykyaikaiselle kipu-kuntoutukselle. Kipu-kuntoutuksen edetessä kipu alkaa muuttaa muotoaan lievempään suuntaan. Kun kipusi muuttuu pikkuhiljaa enemmänkin taustameluksi joka ei aseta sinulle suuria rajoitteita, ollaan jo pikälti voiton puolella. Parempi elämä vaatii pieniä arkisia voittoja ja positiivisten kokemusten kerryttämistä niiden useiden negatiivisten tilalle!

Minun työni on auttaa sinua ymmärtämään kipuasi, hyväksymään se osaksi elämääsi ja löytämään se polku jota kulkemalla pääset palaamaan takaisin sinunlaiseesi arkeen. Oli tavoitteesi sitten selvitä arjen askareista, leikkiä lasten lasten kanssa, pärjätä töissä, päästä takaisin lenkkipoluille tai kuntosalille, olen varma että pystymme yhdessä raivaamaan tien jota kulkemalla pääset kohti kivutonta elämää. Usein sanonkin asiakkailleni että olen enemmänkin heidän kipu-valmentajansa ja he toimivat parantajana.