You are currently viewing Omia ajatuksia flunssan ja alaselkäkivun yhtäläisyyksistä.

Omia ajatuksia flunssan ja alaselkäkivun yhtäläisyyksistä.

Mitä yhteistä on flunssalla ja alaselkäkivulla?

 

Usein kun puhun asiakkaille hyvälaatuisesta (epäspesifistä) alaselkäkivusta, käytän vertauskuvana tavanomaista flunssaa.

 

Flunssan oireet voivat johtua useammasta erilaisesta bakteerista tai viruksesta mutta hoito on varsin samanlainen: otetaan vähän aikaa iisisti, annetaan flunssan parantua ja palataan takaisin arkeen. Jos oireet ovat todella voimakkaat tai pitkäkestoiset, tulee miettiä muita syitä oireille. Flunssat eivät yleensä johda kun lyhytaikaiseen sairaslomaan tai arkea jatketaan melko normaalisti. Näin korona-aikana tilanne on tottakai toisin.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hyvälaatuisessa alaselkäkivussa on aina jokin biologinen syy taustalla kuten flunssassakin mutta tätä ei pystytä tarkasti määrittämään. Usein hoito on varsin samanlaista kuin flunssassa: otetaan vähän aikaa iisimmin ja palataan asteittain normaaliin arkeen kuten treenaamiseen tai normaaliin selän liikuttamiseen. Jos oireet ovat poikkeuksellisen voimakkaat tai pitkäkestoisest, tilanne voi vaatia uudelleen arviointia ja jatkotoimenpiteitä. Yksi iso ero on se että näiden vaivojen oireisiin suhtaudutaan varsin eritavalla. Flunssaa ei yleensä murehdita vaikka yskä olisikin yllättävän kovaääninen mutta alaselkävaivat aiheuttavat usein paljon huolta ja turhautumista.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Selkäkivuissa yksilön oireet voivat olla varsin voimakkaat ja arkea rajoittavat. Asiaa ei myöskään auta se että näille keksitään mitä ihmeellisempiä epätieteellisiä selityksiä kuten: sammuneet pakarat, nikamalukot, vinot lantiot, huono ryhti ja heikot vatsalihakset yms. Ihmiset törmäävät eri medioissa näihin selitysmalleihin ja muodostavat näkemyksiä omille tai toisten kipukokemuksille. Tämä tosin on vain inhimillistä koska aivot tuppaavat etsimään kaavoja jotka selittävät kokemuksemme.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Harhaanjohtavat ”diagnoosit” ja negatiiviset uskomukset voivat vaikuttaa huomattavasti selkäkipuun. Kuvitteleppa miten suhtautuisit syysflunssaan jos somet ja mediat olisivat täynnä otsikoita kuten:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
”Syysflunssan oireet voivat olla merkki kurkkusyövästä!”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 
”Tässä 5 yleisintä syysflunssan aiheuttamaa jälkitautia jotka tekevät pysyvää vauriota”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 
Vaikka yleensä selkäkivuille ei pysty näyttämään tarkasti syytä, tätä ei pidä murehtia sillä yli 90% tapauksista on näitä hyvälaatuisia (kuin perus flunssat) jotka menevät ohi itsekseen. Näissä merkittävin ero on se että flunssa kestää usein vain muutaman päivän kun taas alaselkäkipu voi kestää vaihtelevasti useamman viikon ja tämä on silti normaalia. Ihmiset ovat myös usein kokeneet useamman flunssan lapsesta asti ja tietävät sen menevän ohitse ajan kanssa. Flunssalla ja alaselkäkivulla on myös sellainen piirre että osalla tuntuu olevan flunssaa (tai selkäkipua) muutaman kerran vuodessa kun toisilla ei tunnu olevan koskaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Summattuna:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alaselkäkipu usein tulee ja menee kuten flunssakin, tosin aiempi voi viipyä pidempään ja aiheuttaa suurempaa haittaa vaikka itse vaivan syy ei pahalaatuinen olisikaan. Älä stressaa sammuneita pakaroita, ”lukkoja” tai vastaavia “diagnooseja”, vaan pyri pysymään aktiivisena siedettävillä kivuilla. Ei flunssassakaan tarvitse aina selvittää tismalleen mistä pöpöstä on kyse jotta luonto voi tehdä tehtävänsä.