Takareiden revähdys on yksi yleisimpiä vammoja useissa liikuntamuodoissa ja urheilulajeissa. Oli kyse sitten juoksusta, jalkapallosta tai painonnostosta, takareidet ovat kovassa kuormituksessa ja alttiina ylikuormitukselle. Tässä tekstissä keskitytään takareiden revähdyksen riskitekijöihin, oireisiin ja hoitoon, tutkittuun tietoon perustuen ilman ammattijargonia!
Riskitekijät
Takareiden revähdykset ovat yleisiä lajeissa jotka sisältävät juoksua, hyppyjä, potkuja, nopeita suunnanmuutoksia tai raskaiden kuormien nostamista maasta. Käytännössä valtaosa joukkuelajien harrastajista ovat riskiryhmässä, varsinkin kilpailutilanteissa, sillä riski on peleissä suurempi kuin harjoituksissa. Takareiden revähdyksen suurin riskitekijä on saman tai viime kauden aikana tapahtunut revähdys, jopa 1/3 takareiden vammoista uusiutuu tänä aikana. Uusiutuvat vammat johtuvat todennäköisesti riittämättömästä kuntoutuksesta ja/tai liian aikaisesta urheiluun paluusta.
Muita riskitekijöitä ovat pohkeen venähdykset, ikääntyminen, nopeasti lisääntyneet harjoitusmäärät tai intensiteetti. Riskiin ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi yksilön pituus, paino, takareiden liikkuvuus tai etu- ja takareiden voiman tasapaino. Näitä kahta jälkimmäistä pidetään usein tärkeänä ennaltaehkäisyn kannalta, vaikka tutkimusnäyttö on ristiriitaista. Simppelisti sanottuna, liian nopeasti kohonneet treenimäärät tai liian aikainen lajiin paluu vamman jälkeen ovat suurimmat riskitekijät.
Takareiden revähdyksen oireet
Takareiden revähdys voi tulla mihin vain takareiden alueelle, mutta yleisimmin se kohdistuu kaksipäisen reisilihaksen ylä kolmannekseen (katso kuva). Revähdyksen tapahtuessa yleensä takareiteen tulee terävä kipu johon voi liittyä napsahduksen ääni tai tuntemus. Yleisimmin vamma tapahtuu takareisilihaksen jarruttavan lihastyön aikana, eli lihaksen joutuessa venymään jännittyneenä. Lievissä tapauksissa takareiden lämmetessä kivut ja kireydet voivat helpottaa, mutta harjoitusten jatkuessa oireet palaavat. Oireet usein myös voimistuvat viiveellä harjoittelun päätyttyä. Joskus takareisi ylikuormittuu pikkuhiljaa ja oireet ilmenevät ajan kuluessa kireyksinä tai kramppeina takareidessä jotka lopulta johtavat rajoittavampiin kipuihin tai varsinaiseen revähdykseen.
Takareiden revähdykset usein luokitellaan 1. – 3. asteen vammoihin. Tässä luokituksien määritelmät yksinkertaistetusti:
1. Asteen revähdyksissä on yleensä lievää kireyttä ja kipua takareittä kuormittaessa, esim. kävellessä ylämäkeen, kumartuessa tai lihasta venyttäessä. Krampit ovat myös yleisiä. Tällaisissa tapauksissa vaurio on yleensä pieni, kohdistuen muutamiin lihassyihin.
2. Asteen revähdyksissä oireet ovat laaja-alaisemmat ja rajoittavammat, myös mustelma voi olla havaittavissa takareidessä päivän tai muutaman kuluttua. Kävely usein vaikeutuu heti tai 24-48h vamman jälkeen. Oireet ovat muuten melko samat kuin 1. asteen vammassa, mutta voimakkaammat. Kyse on todennäköisesti useamman lihassyyn vaurioitumisesta, mutta lihas on vielä yhtenäinen eikä siksi puhuta repeämästä.
3. Asteen vammassa puhutaan jo repeämästä jonka seurauksena oireet ovat haastavammat. Usein havaitaan verenvuotoa reiden sisällä ja laajaa turvotusta. Joskus takareidessä on tunnusteltavissa paksuuntunut massa, kun lihas on revennyt ja vetäytynyt. Kävely on yleensä todella vaikeaa tai mahdotonta. 3. asteen vammaa epäiltäessä, hakeudu lääkäriin.
Jopa 80% takareiden revähdyksistä kohdistuu kaksipäisen reisilihaksen. Valtaosa vammoista havaitaan lihaksen ylemmässä kolmanneksessa.
Takareiden revähdyksen hoito ja kuntoutus
Useimmissa tapauksissa puhutaan 1. tai 2. asteen vammasta ja näissä lajiinpaluu tapahtuu yleensä 2-8 viikon kuluessa. Käytännössä takareiden revähdyksen kuntoutus on vamman aiheuttamista haitoista ja yksilön tarpeista kiinni. Jos tavoite on palata juoksuun tai vaikka jalkapalloon, ensin pitää saada kävely kivuttomaksi, sitten liikkuvuus ja voimat kuntoon suhteessa terveeseen raajaan. Juoksuun paluu aloitetaan hölkällä, pikku hiljaa tehoja nostaen kunnes täysitehoinen juoksu ja spirintit onnistuvat. Kuntoutuksessa poikkeuksetta treenataan takareisilihaksia, eri lihaspituuksilla ja lihastyötavoilla. Usein jarruttavaa lihastyötä suositaan koska se on yleisin vammamekanismi.
Kuntoutus näyttää hyvin erilaiselta jos tavoite on palata painonnostoon tai crossfittiin, mutta melko sama logiikka pätee siinä, eli kuormitusta lisätään asteittain oireita kuunnellen. Painonnostossa tai crossfitissä ensin hidasta raskasta vaikka kehonpainoharjoitteilla, sitten edetään maastanoston variaatioihin, joiden myötä päästään räjähtävämpiin liikkeisiin kuten rinnallevetoihin ja tempausvariaatioihin. Voimanostajalla usein hetki ”bodaillaan” alavartaloa ja takareisiä, sitten siirrytään lajinostoihin kuten kyykkyihin ja maastavetoihin asteittain kuormia nostaen.
Kaikki vammat ovat vähän toisistaan eroavia, koska ihmiset ja heidän liikuntatottumuksensa ovat erillaisia. Voidaan siis sanoa, että näihin vammoihin ei ole mitään yhtä oikeaa reseptiä, mutta tämä voidaan kaikista tapauksista sanoa: Liikkuvuuden ja voimaerojen palauttauminen takareisien välillä on kaikissa vammaluokituksissa ehdotonta ennen normaaliin harjoitteluun paluuta.
Summattuna
Takareiden revähdykset ovat todella yleisiä urheiluvammoja, oli kyse sitten painonnostosta, juoksusta tai joukkuelajeista. Onneksi valtaosa tapauksista kuntoutuu hyvin ja 8 viikon sisällä valtaosa on jo treeneissä mukana. Vamman uusiutumisen riski on tietyissä lajeissa korkea, mutta väitän tämän olevan vain riittämättömän kuntoutuksen seurausta. Liian nopeasti kasvavat kuormat ovat myös riskitekijöitä uusille vammoille ja siksi, asiakkaita pitää valistaa fiksusta kuormituksen lisäämisestä! Omalla vastaanotolla painotetaan myös ennaltaehkäisyä, joka on käytännössä yleisten lajivammojen ehkäisyprotokolla ja tämä voidaan ottaa osaksi lämmittelyä.
Mikäli epäilet takareitesi revähtäneen, voin auttaa sinua sen kuntoutuksessa! Ajanvaraukseen pääset täältä. Näiden vammojen arviointi ja kuntoutus onnistuu myös etänä, kysy lisää täältä!
Mitä minä olen lukenut
- Martin RL, Cibulka MT, Bolgla LA, Koc TA Jr, Loudon JK, Manske RC, Weiss L, Christoforetti JJ, Heiderscheit BC. Hamstring Strain Injury in Athletes. J Orthop Sports Phys Ther. 2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35164536/