You are currently viewing Polven nivelrikko – Polvikivun yleisin syy yli 40-vuotiailla.

Polven nivelrikko – Polvikivun yleisin syy yli 40-vuotiailla.

Polven nivelrikko on krooninen nivelsairaus joka ilmenee nivelen rakenteiden ja toimintakyvyn rappeutumisena. Nivelrikkoa ei kuitenkaan pidä ajatella vain nivelpintojen kulumisena, koska tämä johtaa myös niveltä ympäröivien kudoksien rappeutumiseen (katso kuva alempaa). Polven nivelrikko on siitä hieman kinkkinen vaiva, että se voidaan havaita kuvissa, mutta se ei aina aiheuta oireita. Jopa puolet yli 40-vuotiaista polvista joissa on nivelrikon merkkejä, ovat oireettomia. Tässä tekstissä käsitellään tätä yleistä polvikipujen aiheuttajaa ja mitä muita vaihtoehtoja on kuin tekonivelleikkaus?

Polven nivelrikko, mistä se tulee?

Mutkat suoraksi vedettynä: nivelrikossa nivelen normaali tulehdusvaste jonka tehtävä on parantaa ja korjata, alkaa toimia liiallisesti johtaen nivelen ja sen ympäröivien rakenteiden rappeutumiseen. Nivelrikon tautiprosessi on todella monimutkainen ja tähän prosessiin vaikuttaa vuosien varrella useita mekaanisia, aineenvaihdunnallisia ja tulehduksellisia muuttujia.

Mekaanisiamuuttujia ovat erillaiset niveltä kuormittavat aktiviteetit, vaikka rakennus- ja maataloustyöt tai huippu-urheilu. Aineenvaihdunnalliset muuttujat voivat häiritä nivelen normaalia aineenvaihduntaa. Tällaisia ovat esim. diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, tupakointi ja passiivisuus. Tulehdukselliset muuttujat voivat korostavaa nivelrikon tulehdusvasteita, tällaisia ovat mm. ylipaino, jotkut perussairaudet ja päihteet.

Loppuen lopuksi polven nivelrikon tautiprosessi vie kymmeniä vuosia, eikä nivelet ylipäätään kulu yksittäisillä käyttökerroilla vaikka kivut seuraisivat kuormitusta. Yleensä kyse on enemmänkin yliampuvasta tulehdusvasteesta ja sen aiheuttamasta polven herkistymisestä.

Polven nivelrikko ja polvikipu

Kuvassa pitkälle edennyt polven nivelrikko.

Ei huolta, valtaosa polvista ei näytä tältä. Kuvan tarkoitus havainnollistaa nivelrikon moninaista vaikutusta nivelpintoihin ja ympäröiviin rakenteisiin.

Kuva Duong ym. artikkelista, vapaasti suomennettuna.

Esiintyvyys ja riskitekijät

Polven nivelrikko on yleisin nivelsairaus maailmanlaajuisesti. Keskimäärin 23%:lla yli 40-vuotta täyttäneistä esiintyy polven nivelrikkoa, 85-vuotiailla melkein joka toisella. Polven nivelrikon riskitekijöitä ovat ikääntyminen, naissukupuoli, ylipaino ja aiemmat polvivammat. Mahdollisia riskitekijöitä ovat pitkään jatkunut polvien fyysinen kuormitus (esim. kyykistely ja polvillaan olo), polvien rakenteellinen linjaus ja etureisilihasten heikkous (varsinkin naisilla).

Oireet

Tyypillisimmät polven nivelrikon oireet ovat fyysiseen kuormitukseen liittyvä polvikipu ja/tai toiminnalliset vaivat, kuten jäykkyys. Usein erillaiset kyykistelyt, rappuset ja pitkään jalkojen päällä olo provosoi oireita. Oireet voivat provosoitua myös viivellä, ne ns. ”leimahtavat” päälle kuormituksen jälkeen tai seuraavana päivänä. Osalla oireita voi esiintyä myös öisin. Polven ohimenevät aamujäykkyydet ovat melko yleisiä ja turvotusta voidaan haivata jossain tapauksissa. Polvi voi myös välillä tuntua antavan periksi tai pettävän alta käytössä. Niveläänet ovat myös yleisiä, nivelrikon yhteydessä rahina ja rutina on melko tyypillistä. Jos olet yli 45-vuotias, sinulla on liikkumiseen liittyviä polvikipuja ja alle 30 minuuttia kestävää aamujäykkyyttä, se on melko varmasti nivelrikkoa.

Hoito

Ensisijaista tutkittuun tietoon perustuvaa hoitoa on kuntouttava harjoittelu ja valistus nivelrikon itsenäisestä hoidosta, sillä on hyväksi ymmärtää minkä kanssa ollaan tekemisissä ja miten sen kanssa eletään. Polvituet ovat joskus hyviä ”leimahdusten” hoitoon. Tulehduskipulääkitystä voidaan myös suositella oireiden mukaan, joko ihoon levitettävänä geelinä tai pillereinä (kysy lääkäriltäsi). Jossain tapauksissa käytetään myös kortisoniruiskeita pahempien ”leimahdusten” taltuttamiseksi. Oman kliinisen kokemuksen perusteella, valtaosassa tapauksista 6 viikon harjoittelun myötä tilanne on jo parempi, mutta osa vaatii säännöllistä harjoittelua jotta oireet pysyvät hallinnassa.

Tekonivelleikkausta suositellaan vasta nivelrikon ollessa pitkälle edennyt ja/tai jos oireisiin ei enää pystytä sopeutumaan em. keinoilla. Suositus on vähintään 6 kuukautta konservatiivista hoitoa ennen leikkauksen suunnittelua. Tekonivelleikkaus ei kuitenkaan ole 100%-varma hoito, sillä oireita ja toiminnallista haittaa esiintyy noin 1/5:stä, vielä vuosia leikkauksen jälkeenkin.

Hyaluronihapporuiskeita, glukosamiini-ravintolisiä, kondroitiini-ravintolisiä, opiaatteja, akupunktiota tai polven tähystysleikkauksia, ei suositella polven nivelrikon hoidossa. Näiden hoitovaste on todennäköisesti placeboa, eli lumehoitoa.

Jos joutuisin valitsemaan vain yhden harjoitteen jota polven nivelrikosta kärsivä tekisi, se olisi polven suoristuksia vastuksella.

Summattuna

Polven nivelrikko on käytännössä yliampuva tulehdusvaste joka seuraa kuormitusta, johtaen polven herkistymiseen. Siksi polvikivut liikunnan yhteydessä eivät ole merkki polven etenevästä vaurioitumisesta. Ensisijainen hoito on aktiivista, kuntouttavia harjoitteita ja/tai mieluisaa liikuntaa, vahvoilla etureisillä pääsee jo pitkälle! Fiksusti toteutettuna liikunta helpottaa kipuja, parantaa toimintakykyä ja pitää rustot ”kimmoisina”. Tekonivelleikkaus on hyvä hoitokeino, muttei täydellinen, sillä noin 20%:lla ihmisistä oireita esiintyy leikkauksen jälkeenkin. Koska kyse on todella yleisestä vaivasta, hoidan näitä vastaanotolla paljon. Jos epäilet kärsiväsi polven nivelrikosta, se voidaan selvittää ja hoitaa vastaanotollani. Polven nivelrikon kuntoutus onnistuu myös täysin etänä! Pääset ajanvaraukseen täältä.

Mitä olen lukenut

  • Duong V, Oo WM, Ding C, Culvenor AG, Hunter DJ. Evaluation and Treatment of Knee Pain: A Review. JAMA. 2023 Oct 24;330(16):1568-1580. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37874571/
  • Caneiro JP, O’Sullivan PB, Roos EM, Smith AJ, Choong P, Dowsey M, Hunter DJ, Kemp J, Rodriguez J, Lohmander S, Bunzli S, Barton CJ. Three steps to changing the narrative about knee osteoarthritis care: a call to action. Br J Sports Med. 2020 Mar;54(5):256-258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31484634/
  • Patterson BE, Girdwood MA, West TJ, Bruder AM, Øiestad BE, Juhl C, Culvenor AG. Muscle strength and osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Skeletal Radiol. 2023 Nov;52(11):2085-2097. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36562820/